Příjem vlákniny hraje roli v riziku mrtvice
V jedné významné studii byly pozorovány stovky dětí po dobu 24 let – od základní školy až do dospělosti. Zjistilo se, že nízký přísun vlákniny v raném věku měl souvislost s kornatěním tepen vedoucích do mozku – což je z hlediska mrtvice klíčový rizikový faktor. Už v době, kdy dětem bylo 14 let, byly patrné jasné rozdíly ve stavu tepen v závislosti na tom, jaké množství vlákniny měly tyto děti každý den ve svém jídelníčku.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
K odvracení rizika mrtvice je dobré zvýšit přísun vlákniny. Už jen pouhých sedm gramů denně (což odpovídá misce ovesné kaše s lesními plody anebo porci fazolí) navíc může toto riziko snížit o 7 %.
Počet přečtení: 94
Datum: 30. 3. 2023