Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Přírodní zdroje vitaminu C

Původně byly užívány byliny a plody, obsahující vitaminy. Začátkem dvacátého století začaly být vitaminy uměle syntetizovány. Nově se však ukázalo, že při používání syntetických vitaminů chybí řada zdraví prospěšných, spolupůsobících přírodních látek.
|
Typ článku: Články

Vitamin C je nejznámější a nejdůležitější vitamin pro lidské zdraví. Patří mezi ochranné látky – antioxidanty, podporuje funkci imunitního a nervového systému, přispívá ke snížení únavy z vyčerpání a podporuje celkovou vitalitu. V období vyššího výskytu chřipkových onemocnění, u kuřáků a při fyzické a psychické zátěži je potřebný ve větším množství. 

Bioflavonoidy

V přirozených zdrojích se vitaminy vždy vyskytují v komplexu s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost. Mezi důležité doprovodné látky vitaminu C patří flavonoidy, které umožňují projevení jeho účinku a spolupodílejí se na očekávaném zlepšení.

Flavonoidy (neboli bioflavonoidy) se řadí do skupiny vitaminu P. Jde o důležitá přirozená barviva, která dodávají ovoci a zelenině jejich charakteristické zabarvení. K nejznámějším z nich patří rutin. Nezastupitelné místo mají flavonoidy i z hlediska ochrany vitaminu C, jehož účinky výrazně zesilují a doplňují. Flavonoidy se rovněž řadí k jedněm z nejúčinnějších antioxidantů, které chrání buňky před negativními účinky volných radikálů.

Vhodné zdroje vitaminu C

Některé rostliny, respektive jejich části, obsahují tak vysoké množství rozličných vitaminů, že je lze označit jako přirozené multivitaminy. Nalezneme v nich nejen komplex vitaminů, ale i další nepostradatelné látky, přičemž jejich účinky se vzájemně doplňují a posilují, protože mezi nimi dochází k synergickému působení.

V prvé řadě si jmenujme i u nás rostoucí rakytník řešetlákový, jež obsahuje mnohonásobně více vitaminu C, než citrusy. Kromě toho obsahuje i všechny v tucích rozpustné vitaminy A, D, E, K. Je také zdrojem vitaminu skupiny B a řady dalších látek, jež působí příznivě na naše zdraví.

Mezi další na vitamin C bohaté přírodní zdroje patří u nás též rostoucí plody šípků neboli růže šípkové. Plody šípků jsou bohatým zdrojem vitaminu C, dále karotenu, vitaminů skupiny B, K a flavonoidu rutinu. Doplňujeme ještě jednu tropickou rostlinu, jíž je acerola, neboli barbadoská třešeň. Acerola patří mezi velmi významné zdroje přírodního vitaminu C – obsahuje až 30krát více vitaminu C než pomeranč. Společně s Camu camu obsahuje největší množství vitaminu C na Zemi.

http://www.countrylife.cz/stava-rakytnikova-500-ml-bio-eden

 

Počet přečtení: 4828
Datum: 14. 2. 2016