Proč Asiatky méně trpí rakovinou prsu?
Jedním z důvodů je zřejmě zelený čaj, který je běžnou součástí stravy mnoha Asiatů. Zelený čaj má na svědomí přibližně o 30 % nižší riziko rakoviny prsu. Další možnou příčinou je poměrně vysoký příjem sóji, jež – za předpokladu pravidelné konzumace v dětství – může v pozdějším věku omezit riziko na polovinu. Pokud ji ženy zařadí do stravy převážně až v dospělosti, sníží tím nebezpečí rakoviny prsu o 25 %. I když zelený čaj a sója mohou být zodpovědné za poloviční omezení rizika vzniku rakoviny prsu u Asiatek, nevysvětluje to stále ještě rozdíl mezi mírou výskytu této choroby u obyvatelek Východu a Západu.
V Asii se ale jedí ve větším množství také houby. Bílé žampiony podle výzkumů blokují enzym syntézy estrogenů, tedy přinejmenším v laboratorních podmínkách. Vědci se tudíž rozhodli zjistit, zda existuje souvislost mezi konzumací hub a rakovinou prsu. Porovnávali spotřebu hub u tisícovky onkologických pacientek trpících tumorem prsu s tisícovkou zdravých žen přibližně stejného věku, váhy, fyzické kondice a postoje k cigaretám. Ženy konzumující denně v průměru téměř polovinu houby či více čelily o 64 % nižší hrozbě vzniku rakoviny prsu v porovnání s těmi, jež se houbám ve stravě vyhýbaly úplně. Z toho vyplývá, že konzumací sóji a hub a popíjením alespoň poloviny šálku zeleného čaje denně lze pravděpodobně omezit nebezpečí vzniku rakoviny prsu o bezmála 90 %.
Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi.