Quinoa s pečenou zeleninou a olivami
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky, dáme na plech, zastříkneme větším množstvím oleje, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 oC asi 30 minut (řepa může být mírně tvrdší). Během pečení několikrát promícháme. (Aby se zelenina pěkně upekla, můžete dát dospodu trouby opět misku s vodou.)
Ke konci přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, utřený česnek a opět asi 10 minut pečeme.
Pekáč vyjmeme z trouby, vsypeme quinou, překrájené olivy a nasekanou petrželku, lehce osolíme a důkladně promícháme.
Na talíři opět posypeme petrželkou, můžeme zakápnout olivovým olejem nebo zastříknout balsamikovým octem.
Tento ryze podzimní pokrm můžeme připravit i v jakémkoliv jiném ročním období, už jen pro dostupnost jeho surovin. Každopádně je přirozeně zpracovávat kořenovou zeleninu od podzimu do jara. Jedná se o bezlepkový recept, tentokrát z klasické bílé quinoy, která je z vybraných druhů nejchutnější a velice dostupná.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.