Quinoový nákyp s červenou řepou, hruškami a zázvorem
Quinou propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a mírně osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném plameni vaříme asi 15 minut. Odstavíme z plotny a za občasného míchání necháme pod pokličkou dojít (nejlépe pod peřinou).
Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji dorůžova. Přidáme zázvor, který také krátce orestujeme. Vložíme oloupanou a na hrubší nudličky nakrájenou řepu, zalijeme 200 ml vody, přidáme polévkové koření a podusíme asi 10 minut, až je řepa poloměkká. V případě, že se voda vyvaří, můžeme ještě trochu přidat. Nesmí se to však přehnat, nákyp by pak nedržel pohromadě!
Odstavíme z plotny, přidáme nakrájené hrušky a nasekanou petrželku, uvařenou quinou a dle potřeby dosolíme. Celou směs vsypeme do připravené formy a upěchujeme vidličkou. Jogurt rozmícháme se solí, citronovou šťávou, hořčicí, sušeným oreganem, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Touto směsí připravený nákyp přelijeme a rozetřeme lžící.
Pečeme v předehřáté troubě při 170 oC zhruba 40 minut. Poté přepneme troubu na vrchní pečení a zvýšíme teplotu na 180 oC. Zapékáme, dokud povrch nákypu nezezlátne.
Na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme s listovým salátem.
Neobvyklá kombinace červené řepy s hruškami a zázvorem překvapí i toho, kdo řepu příliš nemusí. Nebojte se tedy a dejte se do toho!
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.