Rakovina žaludku souvisí s několika hlavními rizikovými faktory
Studie vypracovaná na Memorial Sloan-Kettering Cancer Center v New Yorku zahrnovala 1143 pacientů s rakovinou žaludku nebo jícnu a 695 zdravých lidí.
Ukázalo se, že nadváha přispívala k největšímu procentu adenokarcinomů jícnu – ke 41 procentům případů. Dalším důležitým rizikovým faktorem bylo kouření, které hrálo roli ve 40 % případů. Nadváha, kouření, reflux obsahu žaludku do jícnu (pálení žáhy) a nízká spotřeba ovoce a zeleniny dohromady měly na svědomí 79 procent případů této rakoviny. (V případě dalšího druhu rakoviny jícnu hrál velmi podstatnou roli i alkohol.)
V případě rakoviny žaludku byly největšími viníky kouření, nadváha a příjem dusitanů (z uzenin).
Journal of the National Cancer Institute, September 17, 2003
Počet přečtení: 4359
Datum: 26. 5. 2007