Říkáte, že příčinou nemocných cév je naše typická strava. Co konkrétně v mé stravě způsobuje aterosklerózu?
V těle se cholesterol používá pro produkci určitých hormonů a pro syntézu žlučových kyselin a vitaminu D. My, jako vysoce výkonné lidské bytosti, si dokážeme vyrobit sami veškerý cholesterol, který potřebujeme. Nepotřebujeme z naší stravy získávat další cholesterol. Oproti tomu žádná rostlina cholesterol neobsahuje ani neprodukuje.
Většina lidí žijících v naší společnosti přijímá, vedle vlastní produkce veškerého cholesterolu, který jejich těla potřebují, ještě velké množství této látky konzumací masa zvířat a jejich vedlejších produktů, tedy ve formě mléka, mléčných výrobků, sýrů a vajec. Cholesterol se střevy vstřebává snadno, mnohem obtížněji se jej však tělo zbavuje. Přibližně polovina z celkového množství cholesterolu, které zkonzumujeme, projde střevní stěnou přímo do krevního oběhu. Ve snaze zbavit se tohoto nadbytku vyloučí tělo část cholesterolu játry do žlučníku a dále do střev. Kapacita jater vylučovat tuto voskovitou látku je však velmi omezena – játra, i když pracují přes čas, se nedokážou vyrovnat s množstvím cholesterolu, který každý den přijímají lidé živící se naší stravou. Výsledkem je, že se tato látka hromadí ve tkáních, mezi jinými i ve výstelce cév. Vyšetření stavby aterosklerotického plaku ukazují, že cholesterol je jeho hlavní součástí.
Cholesterol, který byl vystaven působení vzduchu a tepla, se mění na oxidovanou formu. Tato forma cholesterolu se považuje za zvlášť škodlivou pro krevní cévy. Největší množství cholesterolu v této okysličené, vysoce jedovaté formě obsahují uzené maso, mléko, mléčné výrobky a vejce.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob