Rodinný chlebový nákyp s tofu
Na oleji a vodě podusíme nakrájenou cibuli, po chvilce dušení přidáme nakrájené čínské zelí a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
rajčatový protlak 1 konzerva 115 g, solčanka 2 čl, česnekový prášek 1–2 čl, provensálské koření 1 čl, paprika mletá 1 pl, voda 1,5 š
Po vydušení přidáme protlak a postupně přimícháváme další ochucovadla. Po přidání papriky zalijeme vodou a dusíme asi 3 minuty.
chléb celozrnný asi 1 kg (je nutné počítat s ořezáním konců), tofu bílé 1 kostka (asi 220 g), shoyou – sójová omáčka na pokapání, olivový olej na pokapání, sójová smetana (nebo naředěná sojanéza) na pokapání nákypu
Plech o velikosti asi 25 x 32 cm (vnitřní rozměry) slabě vymažeme olejem. Na dno plechu dáme tenkou vrstvu podušené směsi z cibule a zelí tak, aby bylo dno plechu pokryté. Na to uložíme chléb, který jsme nakrájeli na asi 1 cm široké krajíce (odstávající a oblé konce ořežte, aby se kraje chlebů dotýkaly). Prázdná místa vyložíme menšími kousky chleba. Vrstvy rovnoměrně přelijeme zbylou částí zeleninové směsi (včetně krajů). Na vrch rovnoměrně nastrouháme tofu na jemném struhadle, v případě potřeby je opatrně prsty rozložíme po celé ploše, pokapeme shoyou, olejem a nakonec přelijeme proužky sójové smetany přímo z naříznutého růžku balení (tetrapak). Zapékáme ve vyhřáté troubě asi 20 minut a po částečném zchladnutí (5 minut) nakrájíme na porce a podáváme se salátem z plodové zeleniny (rajčata, paprika, okurky a cibule).
Toto netradiční, ale zato rychlé a lehké jídlo může vhodně obohatit váš jídelníček a posunout hranice vaší fantazie při přípravě zdravých jídel zas o kus dál.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.