Rybí olej, bez cholesterolu, který se nachází v rybím mase, vypadá jako skvělý doplněk mé stravy. Mám pravdu?
Konzumování velkého množství rybího tuku, dokonce i ve formě rybího masa, může způsobovat vážné problémy s krvácením, které souvisí s jeho schopností „zřeďovat“ krev. Nadbytek polynesaturovaných tuků z jakéhokoliv zdroje se dává do souvislosti se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny a onemocnění žlučníku.
Rybí olej je stoprocentní tuk a rybí maso s vysokým obsahem tuku obsahuje 60 procent tuku. Rybí maso, jako i ostatní druhy masa, sestává hlavně z bílkovin a tuků, neobsahuje žádné uhlohydráty, vlákninu ani vitamin C. Tělo potřebuje uhlohydráty jako zdroj energie a pro své další metabolické potřeby. Nadbytek bílkovin z rybího masa způsobuje ztráty vápníku z kostí, pravděpodobné je i poškození ledvin.
Vzhledem k tomu, že ryby stojí vysoko v potravinovém řetězci, jsou navíc velmi silně kontaminovány pesticidy, insekticidy a dalšími látkami znečišťujícími životní prostředí. Lidé, kteří jedí hodně ryb s vysokým obsahem tuku, mohou mít mastnou pleť a vlasy a mohou být dokonce i cítit rybinou.
Ze všech těchto důvodů vám v zájmu vašeho zdraví doporučuji, abyste měl ve své stravě minimum masných výrobků, včetně ryb. Braní rybího oleje jako prevence srdečního onemocnění má z výživového hlediska jen malý význam.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob