Rýžový nákyp zdravěji
Propláchnutou rýži uvaříme v sójovém mléku se solí. Před koncem varu přidáme rozinky, vanilku a cukr. Necháme vychladnout.
Krém: 2 větší banány, 1 š drceného tofu, 2 pl přírodního cukru, 3 pl oleje, 1 citron (nastrouhaná kůra i šťáva)
Rozmixujeme do pěny a smícháme s vychladlou rýží.
olej na vymaštění plechu, strouhanka na vysypání plechu, 3-5 š vypeckovaných meruněk nebo švestek (nebo směs), 1 1/2 pl rostlinného tuku
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme polovinu rýžové směsi, na ni rozložíme ovoce a zakončíme druhou polovinou rýžové směsi. Navrch položíme plátky rostlinného tuku a v přikrytém plechu pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Před koncem pečení plech odkryjeme, aby se povrch upekl do křupava. Při podávání můžeme nákyp polít ovocnou šťávou.
Podobně můžeme připravit i ovesný nákyp (z ovesných vloček) s ovocem.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin