Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

S brokolicí proti znečištění

Znečištění venkovního ovzduší je devátou největší příčinou úmrtí a postižení na světě; je zodpovědné za miliony úmrtí na rakovinu plic, emfyzém, srdeční choroby, mrtvici a infekce dýchacích cest.
|
Typ článku: Články

Bydlení ve městě se znečištěným vzduchem může vést k nárůstu rizika srdečního záchvatu až o 75 %. Nikdo nechce žít v dopravní zácpě, ale je to lepší než umírat v dopravní zácpě.

Kromě působení úmrtí je znečištění ovzduší také příčinou řady zdravotních problémů. Může nejen zhoršovat astma, ale také zvyšovat riziko samotného vzniku astmatu. Tyto znečišťující látky mohou vyvolat onemocnění jater nebo dokonce zvýšit riziko vzniku cukrovky. I když jsou znečišťující látky v atmosféře v mezích stanovených zákonem, mohou být zdraví škodlivé. Takže co s tím můžeme udělat?

Mnoho vědeckých článků popisuje hrozné věci, které nám znečištění ovzduší může způsobit, většina z nich ale nezmiňuje veřejnou politiku. Činíme pokroky při prokazování škodlivých účinků, ale orgány veřejné správy tyto údaje nevedou ke krokům za účelem snížení emisí. Mohlo by to totiž způsobit nepohodlí obyvatelstva, a to by nemuselo být politicky přijatelné…

K řešení příčiny potřebujeme lepší kontroly vozidel, efektivní veřejnou dopravu, jízdní pruhy pro autobusy a pro jízdní kola, dokonce i městské mýtné; to vše může pomoci vyčistit vzduch. Zatímco na to vše čekáme, je něco, co můžeme udělat, abychom se chránili?

Naše tělo má přirozené detoxikační enzymy, a to nejen v játrech, ale i v dýchacích cestách. Studie ukazují, že lidé narození s méně účinnými detoxikačními enzymy mají přehnanou alergickou reakci na výfukové plyny, což naznačuje, že tyto enzymy aktivně bojují proti zánětu způsobenému znečišťujícími látkami. Významná část populace má tyto nestandardní formy enzymů. Ale i tak, co můžeme udělat pro zvýšení aktivity jakýchkoli detoxikačních enzymů, které máme?

Pokud si vzpomínáte, brokolice může výrazně zvýšit aktivitu detoxikačních enzymů v játrech. Ale co plíce? Výzkumníci podávali kuřákům velkou růžičku brokolice každý den po dobu deseti dnů, aby zjistili, zda to ovlivní úroveň zánětu v jejich těle. Proč kuřákům? Protože kouření je tak zánětlivé, že můžete mít zvýšené hladiny C-reaktivního proteinu i třicet let poté, co s kouřením přestanete. Zánět může začít téměř okamžitě poté, co začneme kouřit, takže je nesmírně důležité, abychom raději nikdy s kouřením nezačínali.

Ale pokud už někdo s kouřením začal, může snížit hladinu tohoto biomarkeru zánětu (CRP) téměř o polovinu, a to po pouhých deseti dnech konzumace většího množství brokolice. Zdá se, že to také omezuje zánět u nekuřáků, což možná částečně vysvětluje, proč je každodenní konzumace více než dvou šálků brokolice, zelí, květáku, kapusty nebo jiné brukvovité zeleniny spojena s 20% snížením rizika úmrtí ve srovnání s konzumací méně než třetiny šálku denně.

A co znečištění ovzduší? Víme, že brukvovitá zelenina je nejznámější posilovač našich detoxikačních enzymů. A tak je podle výsledků většiny výzkumů schopná bojovat proti rakovině. Tady se ale vědci poprvé pokoušeli zjistit, jestli dokáže bojovat s prozánětlivým vlivem takových znečišťujících látek, jako jsou výfukové plyny.

Do Petriho misky vložili lidské plicní buňky. Když na ně kápnuli trochu brokolice, došlo k vyprodukování množství detoxikačních enzymů. Ano, ale my brokolici nevdechujeme, nešňupeme ji; jíme ji. Může se nám i tak dostat do plic a pomoci? Ano, stačí dva dny konzumace brokolicových klíčků, potom odeberete z nosu zkoumaných osob pár buněk, a zjistíte až 100krát více exprese detoxikačních enzymů ve srovnání s konzumací nebrukvovité zeleniny či klíčků vojtěšky.

Teď už je třeba jen fouknout do nosu nějaký výfukový plyn; což je přesně to, co učinili výzkumníci UCLA. A to v množství rovnajícím se denní expozici ve špičce na dálnici v Los Angeles. Během šesti hodin šel počet zánětlivých buněk v nosech zkoumaných osob prudce vzhůru – a v růstu pokračoval. Ale ve skupině, která dostávala výtažek z brokolicových klíčků, zánět ustoupil – a tak i setrval.

Vzhledem k tomu, že dávka v těchto studiích odpovídala spotřebě šálku nebo dvou brokolice, studie demonstrovala potenciální preventivní a terapeutický potenciál brokolice.

Ale pokud je brokolice tak silná při potlačování této zánětlivé imunitní odpovědi, nemůže narušovat normální imunitní funkce? Po všech těch zápasech s viry může přijít chřipka. Zkusme kápnout nějaké chřipkové viry do nosních dírek konzumentů brokolice a zjistěme, jak to bude. A dostane se nám toho nejlepšího po obou liniích: snížení zánětlivosti za současného zlepšení imunitní odezvy. Jezte klíčky z vojtěšky, a v nose se vám mohou objevit viry, ale když spořádáte každý den balení brokolicových klíčků, bude vaše tělo schopné udržet virus pod kontrolou.

To potenciálně nabízí bezpečnou, nízkonákladovou strategii pro snížení rizika chřipky u vysoce rizikových populací. Tedy lepší imunitní funkce, přesto méně zánětu, plus potenciální snížení dopadu znečištění na alergická onemocnění a astma – alespoň pro nadšeného konzumenta brokolice.

Ale jak je to s rakovinou? Detoxikuje brokolice polutanty z ovzduší i ve zbytku těla? To jsme nevěděli – až do této chvíle.

Pojďme do Číny, kde je jedno z nejhorších znečištění ovzduší na světě. Od prvního dne byli ti, kteří dostávali brokolicové klíčky, schopni zbavovat se o 60 % více benzenu z těla. Jednalo se o rychlé a trvanlivé zvyšování detoxikace jednoho známého lidského karcinogenu.

Používaly se brokolicové klíčky, které jsou vysoce koncentrované; dávka odpovídala asi 5 šálkům brokolice denně. Takže nevíme, jak by fungovaly nižší dávky. Pokud však ano, konzumace brokolice by mohla být jednoduchým prostředkem ke zmírnění dlouhodobých zdravotních rizik plynoucích ze znečištěného ovzduší.

S využitím podkladů z https://faktaozdravi.cz

Počet přečtení: 774
Datum: 3. 11. 2021