S celým zrnem za snížením rizika srdečního onemocnění
V korejské studii se ukázalo, že pacienti se srdečním onemocněním, kteří místo rafinovaných sacharidů konzumovali celozrnné obiloviny a luštěniny, zaznamenali značný zdravotní prospěch (s důsledky zejména pro srdce), včetně poklesu hladiny krevního cukru.
Vědci rozdělili 76 mužů na dvě skupiny. Ve skupině, která po šestnáct týdnů konzumovala v první řadě celozrnné obiloviny a luštěniny, došlo k poklesu hladiny krevního cukru o 24 % a k poklesu hladiny inzulínu o 14 %. Příjem vlákniny se zvýšil o 25 % a příjem vitamínu E o 41 %. Současně se zvýšila koncentrace antioxydantů.
Druhá skupina pacientů konzumovala tradiční korejskou stravu, která je charakterizovaná zejména množstvím rafinované bílé rýže.
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2001;21:2065-2071