Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Síla snídaně

Pětiletá Christy si pochutnávala na půlce sladkého koblihu. Její matka, otec, dědeček a já jsme dělali to stejné. Byli jsme na společné dovolené: jezdili jsme jedním vozem a spávali v jednom hotelovém pokoji.
|
Typ článku: Články

Dnes ráno se nám obzvlášť vydařilo -- nejenže jsme se probudili ve velmi pěkně zařízeném hotelu, ale dostali jsme pravou evropskou snídani! Kdo by odolal?

Pak ale Christy položila zbytek koblihy na stůl a znechuceně prohlásila: ,Proč tady sedíme a jíme tohle nezdravé jídlo?'

Proč vlastně? Najednou jsme to také nevěděli. Ranní posezení v ten okamžik ztratilo své kouzlo. Vstali jsme proto od stolu a vyrazili na ,opravdovou' snídani."

Cukr k snídani? Miliony z nás začínají den sladkostmi, jako jsou sladké rohlíky, koblihy, dortíky, slazené jogurty a buchty. Jiní se zase nemohou po probuzení na jídlo ani podívat. Vypijí jen šálek kávy nebo sklenici džusu a utíkají do práce. Čím dál více dětí chodí do školy, aniž by cokoli snědly.

Sladké pečivo a sklenice džusu ale zdaleka nejsou správnou snídaní. Potřebujeme něco mnohem vydatnějšího, něco, co obsahuje více vlákniny. Potraviny, které neobsahují vlákninu (zvláště sladké potraviny a nápoje), velmi rychle opouštějí žaludek a vstupují do krevního oběhu. V důsledku toho se náhle zvýší hladina cukru v krvi a člověk cítí příval energie.

Tento energetický nárůst však netrvá dlouho, protože se začne vytvářet inzulin. Jeho působením se hladina cukru sníží; a protože v těle chybí vláknina, která tento proces zpomaluje, bývá snížení někdy velmi rychlé a výrazné. Při tomto poklesu se často objevují příznaky hypoglykemie: pocit slabosti, hladu, únavy a skleslosti. Přirozenou reakcí v takovém případě je sáhnout po dalším sladkém jídle. Proto je nutné si dopoledne udělat dnes velmi rozšířenou svačinovou přestávku.

Protože nerozpustná rostlinná vláknina je nestravitelná, cestou z žaludku do střev nasákne vodou. Tato houbovitá hmota pak ve střevech zpomaluje pronikání živin do krevního řečiště. Díky tomu nedochází k náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi, přísun energie je stabilnější a nedochází k výkyvům nálad.

Zdravá snídaně s vysokým obsahem vlákniny by měla obsahovat nejméně třetinu denní dávky kalorií. Pokud k snídani sníte teplou celozrnnou kaši, celozrnný chléb a několik kusů ovoce, zjistíte, že budete mít celé dopoledne dostatek energie.

Ve státě Iowa byl proveden výzkum zabývající se vlivem různých druhů snídaní, jakož i úplného vynechávání snídaně, na lidi několika věkových kategorií. Zjistilo se, že vydatná snídaně jak dětem, tak dospělým pomáhá být méně podrážděný, výkonný a efektivní. Snídaně ovlivnila výsledky testu, který děti psaly v dopoledních hodinách. Pozvolný přísun energie zjevně stabilizuje hladinu glukózy v mozku, zlepšuje duševní funkce a prodlužuje dobu, po kterou je člověk schopen se soustředit. Další výzkumy pak ukázaly spojitost mezi vydatnou snídaní a nižším výskytem chronických onemocnění, dlouhověkostí a pevnějším zdravím.

Pošlete své děti (i sebe samotné) dostatečně brzy spát, aby dokázaly vstát včas a mohly s vámi zasednout ke společné rodinné snídani. Přesvědčte se sami, že je to velký rozdíl. Jídlo je palivo. Mozkové buňky si nevytvářejí žádné zásoby cukru -- žádné zásoby energie. Mnoho lidí trpí únavou proto, že ráno nesnídají.

Co z toho plyne? Vydatná snídaně vám dodá energii, prodlouží čas, po který se budete schopni soustředit, a zvýší pocit duševní pohody. Budete mít menší sklon jíst svačinky. A budete mít své emoce pod kontrolou.
Je to skvělý způsob, jak začít nový den!

Z knihy dr. Hanse Diehla „Umění žít zdravě". Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 4191
Datum: 28. 1. 2013