Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sladký zoubek

Jestliže jste takoví, jako většina lidí ve vyspělých zemích, potom konzumujete velké množství cukru, aniž byste o tom věděli. Průměrný americký občan zkonzumuje okolo 70 kg cukru ročně!
|
Typ článku: Články

A spotřeba cukru neustále stoupá. V porovnání s rokem 1909, konzumuje dnes Amerika o 70% více cukru, než na začátku minulého století. A Česká republika na tom není lépe! V přepočtu to znamená, že z celkového množství sacharidů, které člověk konzumuje, 38% je z rafinovaných zdrojů, tj. bílého cukru obsaženého ve sladkostech, zavařeninách, procesovaných potravinách a pokrmech, pečivu a v populárních slazených nápojích. Jeden karbonovaný (sycený) nápoj může obsahovat 10 až 12 lžiček cukru!

Hlavními zdroji naší energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny. Pro tělo jsou sacharidy nejlehčeji přeměněny na energii, kterou potřebuje k našim denním aktivitám. Sladké pokrmy s „prázdnými" kaloriemi (nemají nutriční hodnotu) rychle zvednou hladinu krevního cukru, ale tento stav nemá dlouhé trvání. Právě naopak. Díky efektivní práci insulinu následuje ostrý pokles, tzv. hypoglygemická episoda.
Proto je nutné, aby zdrojem našich sacharidů nebyly sladká jídla nebo rychlé sladkosti či slazené karbonované nápoje, ale potraviny, které obsahují komplexní sacharidy, jako např. celozrnné obiloviny, zelenina a ovoce. Tyto zdroje nemají pouze správný druh sacharidů, ale navíc obsahují nezbytnou vlákninu, minerály a vitaminy. Člověk, který chce žít zdravě by měl konzumovat 60 až 65% svých kalorií právě z těchto zdrojů (10 až 15% bílkovin a 25% tuků).

K jakým problémům může vysoká konzumace cukru přispět?

Je důležité si uvědomit, že konzumace sacharidů bez přítomnosti vlákniny a v jejich jednoduché formě přispívá k problémům se zubním kazem, obezitou, vysokou hladinou triglyceridů, malnutrici. Zároveň potlačuje obranyschopnost imunitního systému. Toto je pravdou, ať jde o bílý cukr, hnědý cukr, med, melasu, kukuřičný sirup, mléko nebo ovocné džusy. Navíc existuje obava, že vyšší množství cukru v krvi se slučuje s LDL cholesterolem (lipoproteiny o nízké hustotě) v látku, která je škodlivá pro stěny cév, čímž dochází k aterosklerotickému procesu. Jestliže dojde k oxidaci tohoto LDL, potom se zvyšuje riziko srdeční choroby.

Rafinované cukry ovlivňují kvalitu našeho života. Vysoký příjem cukrů může obzvlášť u dětí snížit jejich kognitivní a intelektuální schopnosti. Vědci se domnívají, že důvodem tohoto mentálního zhoršení je reakce těla na vysoký příjem rafinovaných cukrů. Vysoká hladina cukru v krvi stimuluje slinivku k činnosti. Ta reaguje tím, že vyloučí přebytečné množství insulinu, který „odstraní" všechen cukr z krve (pod hladinu normálu), čímž dojde přibližně za hodinu k hypoglygemické episodě. Během této episody (cca 30 minut) i po ní po dobu 50 až 70 minut je narušena optimální funkce frontálního laloku, který je sídlem mentálních schopností. Proto se nejsou děti schopny efektivně soustředit nebo správně odpovídat na ústní nebo písemné testy a to i přesto, že jsou dobře připraveny. Proto je důležité nabídnout dětem místo sladkostí ovoce, které je plné minerálů, vitamínů a vlákniny, která zpomaluje vstřebávání jednoduchých cukrů, což má za následek pomalejšího, rovnoměrnějšího využití energie a to tak, jak ji tělo potřebuje.

Cukr a imunitní systém

Vědci zjistili v celé řadě studií, že zvýšená konzumace cukru ovlivňuje schopnost našeho imunitního systému. Čím více jednoduchého cukru (bílého, rafinovaného), tím nižší schopnost bílých krvinek ničit bakterie. Jestliže nedošlo u člověka k příjmu bílého cukru po dobu 12ti hodin, každá bílá krvinka je schopna zničit v průměru 14 bakterií. Jestliže ale snědl člověk ekvivalent šesti lžiček cukru (2 až 3 kopečky zmrzliny, 5 dkg bonbonů nebo 1/2 hrnku pudinku), potom je každá bílá krvinka schopna zničit pouze 10 bakterií, tj. 25% snížení obranné schopnosti. K progresivnímu snížení schopnosti došlo, zvýšil-li se příjem cukru na 12 lžiček - pouze 5,5 bakterií zničeno, při 18 lžičkách pouze 2 bakterie, a při 24 lžičkách (velký mléčný zmrzlinový koktejl) byla obranyschopnost bílých krvinek tak kompromitována, že došlo v průměru k destrukci pouze jedné bakterie, což reprezentuje 92% redukci!

Když si uvědomíme, jak často většina z nás konzumuje sladkosti, potom není divu, že náš imunitní systém je oslaben. Proto je vhodné při onemocnění jíst pouze v malém množství a rozhodně ne žádné sladkosti. Ještě lepší by zřejmě bylo nejíst takřka vůbec. Stejný tým vědců totiž také zjistil, že 36 hodinový půst do značné míry zvyšuje obranyschopnost bílých krvinek.

Rakovina a konzumace cukru

Další problém, který může vysoká konzumace cukru podpořit, je výskyt rakoviny.
Ve vědeckých studiích je několik druhů rakovin statisticky spojováno s touto vysokou konzumací cukru. Jde o rakovinu střev, konečníku, prsu, vaječníků, dělohy, prostaty, ledvin a rakovinu nervového systému. Existuje celá řada hypotéz, proč k tomuto spojení dochází, ale jasné vysvětlení zatím ještě neexistuje.
Ve světle těchto výzkumů a faktů si můžeme přečíst výrok E.G.Whiteové, která již před více než 100 lety napsala: „... cukr, konzumovaný ve větším množství je více škodlivý, než požívání masa."

Dávno předtím, než ona napsala tato slova, ovlivnil Ducha svatý pisatele Bible, aby zaznamenal tato moudrá slova: „Není dobré jíst mnoho medu." Přísloví 25:27

Cukr je problémem pro většinu lidí žijících ve vyspělých zemích. Hromadící se důkazy o konzumaci cukru nás nabádají k tomu, abychom nebrali na lehkou váhu rady moderní vědy, které se slučují s biblickou radou i tím, co napsala o nebezpečí požívání vysokého množství cukru.

Neidl Nedley, M.D., Proof Positive: Sweet Tooth, Bitter Harvest, str. 182 - 188

Počet přečtení: 2821
Datum: 4. 3. 2008