Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Složka hroznového vína pomáhá proti rakovině

Potřebujete další důvod, proč přejít na zdravou stravu? Studie na laboratorních myších ukázala, že hroznové víno obsahuje látku, která pomáhá proti rakovině, a to při různých jejích stadiích, od změny buněk na rakovinné až po růst nádoru.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Touto složkou je resveratrol, který se nachází ve 72 různých rostlinách a potravinách, mezi nimi v moruších, arašídech a slupkách červeného hroznového vína.

Dr. Pezzuto s kolegy z University of Illinois v Chicagu zjistil, že koncentrované dávky resveratrolu dokáží zabránit genetickým mutacím v kultivovaných buňkách vystavených karcinogenním látkám. Resveratrol současně zpomaloval růst rakovinných buněk.

Vědci testovali asi šest set rostlin z celého světa ve snaze naleznout látky, které by bránily vzniku a rozvoji rakoviny.

Science, 1997;275:218-220

Počet přečtení: 3924
Datum: 2. 10. 2006