Složka hroznového vína pomáhá proti rakovině
Potřebujete další důvod, proč přejít na zdravou stravu? Studie na laboratorních myších ukázala, že hroznové víno obsahuje látku, která pomáhá proti rakovině, a to při různých jejích stadiích, od změny buněk na rakovinné až po růst nádoru.
Touto složkou je resveratrol, který se nachází ve 72 různých rostlinách a potravinách, mezi nimi v moruších, arašídech a slupkách červeného hroznového vína.
Dr. Pezzuto s kolegy z University of Illinois v Chicagu zjistil, že koncentrované dávky resveratrolu dokáží zabránit genetickým mutacím v kultivovaných buňkách vystavených karcinogenním látkám. Resveratrol současně zpomaloval růst rakovinných buněk.
Vědci testovali asi šest set rostlin z celého světa ve snaze naleznout látky, které by bránily vzniku a rozvoji rakoviny.
Science, 1997;275:218-220
Počet přečtení: 3925
Datum: 2. 10. 2006