Sodík vs. srdce
„Vysoký příjem soli zvyšuje riziko mrtvice.“ Tolik zpráva z lékařského střediska Columbia University v New Yorku. Lidé, kteří konzumovali denně více než 4 000 mg sodíku, měli o 84 procent vyšší riziko mozkové mrtvice než lidé, kteří přijali 2 400 mg nebo méně.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Tento vztah existoval nezávisle na hladině krevního tlaku, věku, nemocnosti cukrovkou, etnickém původu a kuřáctví či nekuřáctví.
Vědci se domnívají, že sodík nepříznivě ovlivňuje krevní cévy, což může vést k mrtvici. Doporučují omezit denní příjem sodíku na 2 400 mg (jedna čajová lžička soli). A vzhledem k tomu, že většina sodíku ve stravě pochází z polotovarů, doporučují výrobky s nízkým obsahem sodíku.
BottomLine Health
Počet přečtení: 4591
Datum: 14. 10. 2006