Souvisí nadměrná konzumace tuků s výskytem rakoviny?
Všechny tuky (včetně za studena lisovaných rostlinných olejů) napomáhají růstu nádorů u zvířat. Studie ukazují, že totéž platí zřejmě i u lidí. Čím více tuku ve stravě, tím více rakovin prsu, tlustého střeva, ledvin, vaječníků, varlat, prostaty, dělohy a lymfomů...
Rubrika: Rakovina
| Typ článku: Rady lékaře
Např. rakovina tlustého střeva souvisí s nadměrnou tvorbou žlučových kyselin v játrech - ty jsou následně střevními baktériemi měněny na karcinogeny; a právě tuky zvyšují tvorbu žlučových kyselin.
Ženy s rakovinou prsu žijící v zemích, kde je ve stravě málo tuku, žijí déle než ženy žijící v zemích s vysokou spotřebou tuku. Růst nádorů se zpomaluje při podávání nízkotučné stravy neobsahující cholesterol
Je třeba přestat „přikládat na oheň" - faktory, které rakovinu způsobují, rovněž napomáhají jejímu bujení (kuřáci s rakovinou plic přežívají déle, když přestanou kouřit)
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3189
Datum: 7. 12. 2011