Souvislost mezi užíváním pálivých papriček a rizikem rakoviny žlučníku
Od sedmdesátých let zaznamenávají odborníci na rakovinu stálý vzestup výskytu rakoviny žlučníku u Chilanů (kteří mají dnes nejvyšší úmrtnost na toto onemocnění na světě). Úmrtnost na tento druh rakoviny tam vzrostla asi čtyřikrát.
Dr. Ivan Serra z University of Chile v Santiagu s kolegy zjišťoval u 114 pacientů s tímto onemocněním jejich zdravotní návyky a životní styl. Získané údaje porovnával se skupinou pacientů, kteří sice měli žlučníkové kameny, ale rakovinou netrpěli.
Ukázalo se, že pacienti s rakovinou žili v chudších poměrech, problémy se žlučníkem u nich byly dlouhodobějšího rázu a pro jejich stravu byla typická vysoká spotřeba červených pálivých papriček (a nízká spotřeba čerstvého ovoce).
Zvýšené riziko se projevilo u pacientů, kteří denně jedli více než 20 gramů těchto papriček.
International Journal of Cancer 2002;102:407-411
Počet přečtení: 3400
Datum: 3. 2. 2007