Souvislost zácpy a rakoviny tlustého střeva
Lidé, kteří často trpí zácpou, mají podle zprávy zveřejněné v časopise Epidemiology více než čtyřikrát větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou tlustého střeva než ti, kteří si na problémy se zácpou nestěžují.
Výsledky studie na 424 lidech trpících rakovinou tlustého střeva a 414 lidech touto rakovinou netrpících nasvědčují tomu, že častá zácpa může být významným rizikovým faktorem onemocnění rakovinou tlustého střeva mezi lidmi středního věku.
Podle dr. Le Marchanda z University of Hawaii v Honolulu „... preferovanou cestou k zabránění běžným formám zácpy je přejití na stravu s vysokým obsahem zeleniny a nízkým obsahem masa a na pravidelný pohybový režim. Takový životní styl může snížit riziko rakoviny tlustého střeva i několika dalších civilizačních nemocí.“
Epidemiology 1998;9:371-372, 385-391
Počet přečtení: 3887
Datum: 2. 7. 2003