Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Souvislost zácpy a rakoviny tlustého střeva

Lidé, kteří často trpí zácpou, mají podle zprávy zveřejněné v časopise Epidemiology více než čtyřikrát větší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou tlustého střeva než ti, kteří si na problémy se zácpou nestěžují.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Výsledky studie na 424 lidech trpících rakovinou tlustého střeva a 414 lidech touto rakovinou netrpících nasvědčují tomu, že častá zácpa může být významným rizikovým faktorem onemocnění rakovinou tlustého střeva mezi lidmi středního věku.

Podle dr. Le Marchanda z University of Hawaii v Honolulu „... preferovanou cestou k zabránění běžným formám zácpy je přejití na stravu s vysokým obsahem zeleniny a nízkým obsahem masa a na pravidelný pohybový režim. Takový životní styl může snížit riziko rakoviny tlustého střeva i několika dalších civilizačních nemocí.“

Epidemiology 1998;9:371-372, 385-391

Počet přečtení: 3890
Datum: 2. 7. 2003