Spotřeba vajec zvyšuje tendenci k oxidaci tuků
Vzhledem k tomu, že spotřeba vajec přispívá k vysoké hladině krevního cholesterolu, vejce bývají obecně zakazovány. V současné studii vypracované v Izraeli se 17 zdravých dobrovolníků uvolilo konzumovat jako přídavek ke své obvyklé stravě dvě vejce denně. Po třech týdnech vyústila tato spotřeba vajec ve výrazné zvýšení krevního cholesterolu, a to zejména v důsledku zvýšení LDL cholesterolu.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Spotřeba vajec současně výrazně zvýšila náchylnost k oxidaci plasmy a LDL cholesterolu, a to o 42%, resp. 34%. Spotřeba vajec tedy vedle účinku na zvýšení hladiny cholesterolu přispívá k ateroskleróze i zvyšováním oxidaci plasmy a LDL cholesterolu.
Ann Nutr Metab 1996;40: 243-45
Počet přečtení: 4406
Datum: 13. 6. 2005