Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Spousta lidí si nedokáže svůj život představit bez svačinek. Je na tom něco špatného?

Je to výsledkem toho, že jedí hodně rafinovaných potravin, které jsou chudé na vlákninu, zato však bohaté na cukr. Obsahují rovněž velice málo škrobů. Snídaně sestávající z rohlíku s máslem a čajem nebo kávy s vánočkou je velice rychle strávena.
|
Typ článku: Poradna výživy

Cukry obsažené v těchto potravinách se rychle dostávají do krve, zvyšují hladinu glukózy v krvi a vyvolávají pocit návalu energie.

Ovšem tento pocit trvá pouze krátkou dobu, a jakmile dojde k poklesu hladiny glukózy, dostaví se naopak pocit slabosti, který je samozřejmě potřebné vyřešit. A jak jinak, než sladkou limonádou nebo oplatkami. Tento začarovaný kruh se pak neustále opakuje.

Pokud vaše snídaně obsahuje teplou celozrnnou obilnou kaši, celozrnný chléb, banán a jablko, zásobíte svůj organismus dostatkem energie průběžně se uvolňující po celé dopoledne. Podobně je to i s obědem, plným škrobů a vlákniny, jímž dosáhnete podobného efektu na celé odpoledne.

Svačení a mlsání je pouze zvyk. Když budete jíst pravidelně, energeticky přiměřená jídla, sami zjistíte, že vlastně svačinky nepotřebujete. Navíc ti, kteří se stravují jednoduše a přirozeně – jejichž jídelníček obsahuje potraviny bohaté na vlákninu, mají méně problémů s trávením a také dovolí svému žaludku si odpočinout. V ideálním případě by mezi jednotlivými jídly měly být čtyř- až pětihodinové intervaly.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 2473
Datum: 31. 3. 2009