Spousta lidí si nedokáže svůj život představit bez svačinek. Je na tom něco špatného?
Cukry obsažené v těchto potravinách se rychle dostávají do krve, zvyšují hladinu glukózy v krvi a vyvolávají pocit návalu energie.
Ovšem tento pocit trvá pouze krátkou dobu, a jakmile dojde k poklesu hladiny glukózy, dostaví se naopak pocit slabosti, který je samozřejmě potřebné vyřešit. A jak jinak, než sladkou limonádou nebo oplatkami. Tento začarovaný kruh se pak neustále opakuje.
Pokud vaše snídaně obsahuje teplou celozrnnou obilnou kaši, celozrnný chléb, banán a jablko, zásobíte svůj organismus dostatkem energie průběžně se uvolňující po celé dopoledne. Podobně je to i s obědem, plným škrobů a vlákniny, jímž dosáhnete podobného efektu na celé odpoledne.
Svačení a mlsání je pouze zvyk. Když budete jíst pravidelně, energeticky přiměřená jídla, sami zjistíte, že vlastně svačinky nepotřebujete. Navíc ti, kteří se stravují jednoduše a přirozeně – jejichž jídelníček obsahuje potraviny bohaté na vlákninu, mají méně problémů s trávením a také dovolí svému žaludku si odpočinout. V ideálním případě by mezi jednotlivými jídly měly být čtyř- až pětihodinové intervaly.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.