Šťáva z brusinek zvyšuje hladinu HDL cholesterolu
Výzkumníci sledovali v průběhu měsíční studie dvacet pacientů s neléčenou vysokou hladinou cholesterolu, kterým podávali různá množství brusinkové šťávy. Hladina celkového cholesterolu se nezměnila, ale u těch účastníků studie, kteří dostávali denně dvě skleničky brusinkové šťávy (obsah ovoce 27 %), došlo k určitému poklesu LDL („špatného“) cholesterolu a u účastníků, kteří dostávali denně tři skleničky, došlo k významnému zvýšení HDL („hodného“) cholesterolu.
Zvýšení hladiny HDL cholesterolu se podle dat z Framinghamské studie rovná snížení rizika srdečního onemocnění o 40 %, uvedl vedoucí studie dr. Vinson, který současně poznamenal, že účastníci v průměru zhubnuli asi jeden kilogram, což je zřejmě důsledkem obsahu polyfenolů, které působí na metabolismus.