Stévie má zelenou
Stévie se dnes používá i v jiných částech světa, například v Japonsku již více než 40 % potravinářské produkce využívá ke slazení právě stévii a její extrakty.
Tento „sladký zážitek“ je zvláště výhodný nejen pro cukrovkáře, ale i pro všechny, kteří si kontrolují příjem kalorií a svoji hmotnost. A to bez nežádoucích účinků. Stévie je bezpečná i pro pacienty s fenylketonurií a fruktózovou intolerancí. Dosud nebyla zaznamenána žádná alergická reakce na steviolglykosidy. Sladivé látky stévie (steviosidy) mají asi 200-300krát vyšší sladivost než cukr.
Bezpečnost extraktu stévie byla zhodnocena několika studiemi, které probíhaly až pětadvacet let. Podle výsledků těchto studií nejsou steviosidy karcinogenní, genotoxické ani spojené s jakoukoli reprodukční nebo vývojovou toxicitou.
V Evropské unii byly steviosidy povoleny jako sladidlo koncem roku 2011.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy (AKV).