Strava a amyotrofická laterální skleróza (ALS)
Mohlo by to vysvětlit, proč se ALS hojně vyskytuje okolo jezer v New Hampshire. Výskyt nemoci v této oblasti je 25x vyšší, než by se očekávalo; některé rodiny zde jedí ryby několikrát týdně. Dalším případem je Wisconsin, kde největší riziko vzniku ALS hrozí lidem, kteří konzumovali ryby z Michiganského jezera. Výskyt nemoci je nadprůměrný také ve Finsku okolo místních jezer. Pak zde máme třeba konzumenty mořských plodů ve Francii, nebo obyvatele z okolí Baltského moře, kde se BMAA koncentruje v rybách, mušlích a ústřicích.
Když se řekne vodní květ, vybavím si záliv Chesapeake Bay poblíž svého bydliště. Zdejší voda je zamořena sinicemi, zčásti kvůli znečištění odpadem z drůbežáren. A podívejme se, tady máme zprávu spojující vystavení BMAA s ALS v Marylandu. Oběti ALS, které žily ve vzdálenosti jen cca 800 m od sebe, udivily odborníky z oddělení pro ALS v Johns Hopkins University. Oběti každý týden jedly modré kraby ze zálivu Chesapeake Bay. Výzkumníci tedy několik krabů otestovali; u 2 z 3 krabů vyšel pozitivně test na přítomnost BMMA. To nám napovídá, že tento neurotoxin je přítomen ve vodním potravinovém řetězci zálivu Chesapeake Bay a může tak proniknout i do těl lidí.
Vraťme se ještě na začátek příběhu. Situace na ostrově Guam se zlepšuje, epidemie ALS možná odstartovala dostupností zbraní; nyní to však vypadá, že je na ústupu. Kaloni byli totiž kvůli nadměrnému lovu takřka vyhubeni. Zatímco na Guamu výskyt klesá, ve zbytku světa jsou neurodegenerativní onemocnění, jako je ALS, naopak na vzestupu.
Je pravděpodobné, že v průběhu našich dějin jsme byli vystaveni určitému množství BMAA. Zamoření vodních ploch sinicemi v důsledku lidské činnosti však vystavení BMAA nejspíše zvyšuje. Existuje obecná shoda, že ploch zamořených škodlivými sinicemi stále přibývá; částečně v důsledku intenzivního zemědělství. Více lidí znamená více odpadních vod, hnojiv a hnoje, což se promítne do většího růstu sinic a následně vystavení neurotoxinu. Neurotoxin pak nejspíše vede ke zvýšenému výskytu neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a ALS. BMAA je silným kandidátem na příčinu, nebo přinejmenším hlavní přispěvatel k endemickým i sporadickým ALS, Alzheimerově chorobě, případně i navyšuje riziko Parkinsonovy choroby.
Důsledky tohoto objevu jsou obrovské. Se značnými a rostoucími důkazy o roli BMMA v nástupu a postupu neurodegenerativních onemocnění, je nejdůležitější otázkou tato: Jakým mechanismem BMAA působí? Cože? Ne, to není ta správná otázka. Nejdůležitější otázkou je: Jak můžeme snížit své riziko? Víme, že přítomnost BMAA ve vodních potravinových řetězcích může představovat významné riziko pro lidské zdraví. Může se jednat dokonce o synergickou toxicitu mezi rtutí a BMAA, čímž se některé ryby stávají ještě riskantnějšími. Dokud nebudeme vědět více o možném spojení BMAA s Alzheimerovou chorobou a ALS, z obezřetnosti by mohlo být dobré omezit naše vystavení BMAA prostřednictvím stravy.
Ze stránek dr. Michaela Gregera NutritionFacts.org