Strava a životní styl zahánějí rakovinu prostaty
„Jedním z rizikových faktorů je strava s vysokým obsahem tuku a máme již i dobré doklady toho, že některé minerály a vitamíny v potravě dokáží vzniku rakoviny prostaty zabránit,“ řekl dr. Klein.
Vrší se důkazy o tom, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu E a s obsahem selenu dramaticky snižují jak výskyt rakoviny prostaty, tak riziko úmrtí na tento druh rakoviny. Ve velké studii na více než 29 000 mužích se ukázalo, že ti, kteří brali doplňky vitamínu E, měli o 32% nižší riziko onemocnění a o 41% nižší riziko úmrtí na rakovinu prostaty. Stejná studie však zaznamenala zvýšený výskyt rakoviny plic u těch, kteří brali vitamín E v doplňcích. Dr. Klein proto doporučuje, aby muži zvýšili svůj příjem vitamínu E a selenu potravinami.
Dobrými zdroji selenu jsou např. mořské řasy či paraořechy, rostlinné oleje, ořechy a sójové boby jsou výbornými zdroji vitamínu E. Riziko rakoviny prostaty snižoval také lycopen, který se nachází v rajčatech.