Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava a životní styl zahánějí rakovinu prostaty

Studie z celého světa naznačují, že udržování přiměřené tělesné hmotnosti, konzumování většího množství rostlinných produktů a omezování živočišných produktů dokáže oddálit nebo zabránit vzniku rakoviny prostaty, uvedl dr. Klein z Cleveland Clinic Foundation v Ohio na výročním setkání Americké společnosti pro výživu (ADA). Tato skutečnost je však většině mužů neznámá.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

„Jedním z rizikových faktorů je strava s vysokým obsahem tuku a máme již i dobré doklady toho, že některé minerály a vitamíny v potravě dokáží vzniku rakoviny prostaty zabránit,“ řekl dr. Klein.

Vrší se důkazy o tom, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu E a s obsahem selenu dramaticky snižují jak výskyt rakoviny prostaty, tak riziko úmrtí na tento druh rakoviny. Ve velké studii na více než 29 000 mužích se ukázalo, že ti, kteří brali doplňky vitamínu E, měli o 32% nižší riziko onemocnění a o 41% nižší riziko úmrtí na rakovinu prostaty. Stejná studie však zaznamenala zvýšený výskyt rakoviny plic u těch, kteří brali vitamín E v doplňcích. Dr. Klein proto doporučuje, aby muži zvýšili svůj příjem vitamínu E a selenu potravinami.

Dobrými zdroji selenu jsou např. mořské řasy či paraořechy, rostlinné oleje, ořechy a sójové boby jsou výbornými zdroji vitamínu E. Riziko rakoviny prostaty snižoval také lycopen, který se nachází v rajčatech.

Počet přečtení: 3589
Datum: 29. 11. 2004