Strava s nízkým obsahem bílkovin snižuje riziko ledvinových kamenů
Ve studii vypracované lékaři z Parmské univerzity (v Itálii) mělo po pěti letech ledvinové kameny znovu jen 20 % mužů, kteří byli převedeni na stravu s nízkým obsahem živočišných bílkovin a omezením množství soli. U mužů z kontrolní skupiny s omezením příjmu vápníku se kameny vyskytly v plných 38 % případů.
Předpokládá se, že výše uvedená stravovací doporučení snižují vylučování oxalátů (které se kombinují s vápníkem a dalšími látkami a vytvářejí usazeniny, jimž se dostalo označení kameny) do moči. Mezi potraviny, které obsahují hodně oxalátů patří např. špenát, rebarbora nebo čokoláda.
Léčba nemocných ledvinovými kameny stojí ročně miliony. V USA postihne tento problém někdy v životě asi 10 % mužů.
The New England Journal of Medicine 2002;346:74-75, 77-84, 124-125