Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava s nízkým obsahem bílkovin snižuje riziko ledvinových kamenů

Mužům, u kterých se vytvoří ledvinové kameny, se často doporučuje, aby omezili příjem vápníku. Výsledky nejnovějšího výzkumu však svědčí o tom, že omezení živočišných bílkovin a soli je lepší cestou, jak zabránit, aby se ledvinové kameny znovu objevily.
|
Typ článku: Studie

Ve studii vypracované lékaři z Parmské univerzity (v Itálii) mělo po pěti letech ledvinové kameny znovu jen 20 % mužů, kteří byli převedeni na stravu s nízkým obsahem živočišných bílkovin a omezením množství soli. U mužů z kontrolní skupiny s omezením příjmu vápníku se kameny vyskytly v plných 38 % případů.

Předpokládá se, že výše uvedená stravovací doporučení snižují vylučování oxalátů (které se kombinují s vápníkem a dalšími látkami a vytvářejí usazeniny, jimž se dostalo označení kameny) do moči. Mezi potraviny, které obsahují hodně oxalátů patří např. špenát, rebarbora nebo čokoláda.

Léčba nemocných ledvinovými kameny stojí ročně miliony. V USA postihne tento problém někdy v životě asi 10 % mužů.

The New England Journal of Medicine 2002;346:74-75, 77-84, 124-125

Počet přečtení: 3321
Datum: 30. 12. 2007