Strava s vysokým obsahem vitamínu C snižuje riziko úmrtí
Dokonce i malá zvýšení hladiny vitamínu C v krvi přinášejí zmenšení rizika srdeční choroby a úmrtí u zdravých dospělých lidí. Např. pouhá jedna porce ovoce nebo zeleniny přinesla snížení celkové úmrtnosti o 20 %, a to nezávisle na věku, krevním tlaku, cholesterolu, cukrovce a užívání výživových doplňků.
Úmrtnost byla poloviční u těch jedinců, kteří měli nejvyšší hladiny vitamínu C v krvi – v porovnání s lidmi, kteří měli nejnižší hladiny vitamínu C v krvi.
Nová studie vypracovaná na University of Cambridge School of Clinical Medicine pod vedením dr. Kay-Tee Khaw potvrdila souvislost mezi zásobením vitamínem C a dobrým zdravím, současně znovu ukázala, že již malé změny jídelníčku mohou mít za následek značné celkové zlepšení zdravotního stavu.
The Lancet 2001;357:657-663