Strava s vysokým obsahem vlákniny dokáže snížit riziko rakoviny až o 40 procent
Vědci pod vedením prof. Sheily Binghamové z Dunn Human Nutrition Unit při University of Cambridge rozdělili účastníky do pěti skupin. Ve skupině s největším přísunem vlákniny byla rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku snížena až o 40 %. Jde o jeden výsledek ze studie známé pod názvem European Prospective Investigation of Cancer an Nutrition (EPIC). Současně se ukázalo, že lidé, kteří jedí velká množství uzenin, jako šunky, slaniny a salámů, mají zvýšené riziko onemocnění těmito druhy rakoviny.
Studie začala před patnácti lety. Podle odborníků je až 30 % veškerých rakovin spojeno s výživovými faktory. Lepší, zdravější stravou je možno se jim vyhnout. V současné době se jako prevence rakoviny doporučuje denně pět porcí zeleniny i ovoce (jedna porce odpovídá např. menšímu jablku).