Strava snižuje homocystein a riziko srdečního onemocnění
Studie zahrnovala 118 lidí s mírně zvýšeným krevním tlakem. Tito lidé před jejím začátkem konzumovali typickou americkou stravu, tedy relativně málo ovoce, zeleniny i mléčných výrobků; 37 % přijatých kalorií pocházelo z tuků. Po třech týdnech rozdělili vědci účastníky studie do tří skupin.
Lidé ze skupiny, ve které v následujících týdnech konzumovali nejvíce ovoce, zeleniny, omezili příjem nasycených tuků i celkového tuku a měli ve stravě denně nejméně 400 mikrogramů folátů (nalézají se zejména v zelené listové zelenině či mořských řasách), zaznamenali snížení hladiny homocysteinu. Ve skupině, kde nedošlo ke změně jídelníčku, došlo naopak ke zvýšení hladiny homocysteinu.
Homocystein je vedle zvýšeného cholesterolu a zvýšeného krevního tlaku dalším rizikovým faktorem srdečního onemocnění.
Circulation 2000;102