Stravovací změny na Krétě během třiceti let
Studie vypracovaná dr. Keysem v šedesátých letech pomohla zjistit vztah mezi stravou, hladinou krevního cholesterolu a srdečním onemocněním. Keys zjistil, že Kréta je oblastí s nejnižším výskytem srdečního onemocnění, zřejmě díky nízkým hladinám cholesterolu u Kréťanů, jejich vysoké hladině fyzické aktivity a spotřebě tuků charakterizované malým množstvím saturovaného tuku a velkým množstvím mononesaturovaného tuku (olivový olej).
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Třicetileté sledování mužů žijících na Krétě zjistilo významné zvýšení hladiny krevního cholesterolu (o 11,5%) oproti roku 1960. Zvýšil se i index tělesné hmotnosti, stejně tak jako systolický i diastolický krevní tlak (o 7%, 13% a 8%) a u všech věkových skupin se začala objevovat centrální obezita. Tyto změny lze částečně přičíst usedlejšímu životnímu stylu Kréťanů (přechod od zemědělství k podnikání, hlavně tourismus) a postupnému vzdávání se tradiční řecké stravy. Analýza stravy ukázala přechod ke stravě s vyšším obsahem saturovaného tuku (o 25% více) a nižším obsahem mononesaturovaného tuku (o 21% méně) za posledních třicet let. Tyto změny by mohly znamenat ohrožení zdraví budoucích generací.
Am J Clin Nutr 1997;65:1882-6
Počet přečtení: 3306
Datum: 11. 6. 2005