Středomořská strava na severu Evropy
Výzkumníci zjišťovali, zda středozemní strava, která je spojována s nižší úmrtností na jihu Evropy, v Řecku a jižní Itálii, bude mít vliv na nižší úmrtnosti i na severu Evropy. Šest let bylo sledováno 202 starších lidí (ve věku 70-74 let) žijících v Dánsku.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Jejich strava byla oznámkována na stupnici od 0 do 7 podle toho, jak mnoho se blížila charakteristikám stravy ve Středomoří, jako: vysoká spotřeba zeleniny a luštěnin, vysoká spotřeba ovoce, nízká spotřeba masa, nízká spotřeba mléčných výrobků, vysoký poměr mononesaturovaných k saturovaným tukům, mírná konzumace alkoholu a vysoká spotřeba obilovin. Vysoké dosažené skóre bylo spojeno s významným snížením celkové úmrtnosti. Každá jednotka zvýšení skóre znamenala snížení úmrtnosti asi o 21%.
Intl J Epidemiol 1997; 26:155-59
Počet přečtení: 3730
Datum: 4. 8. 2005