Středomořská strava snižuje riziko srdečních onemocnění v Indii
Podle vedoucího studie dr. Ram B. Singha z Medical Hospital and Research Center v Moradabadu je taková strava účinnější než pouhé snahy omezit množství saturovaných tuků a cholesterolu. Indičtí vědci rozdělili skupinu 1 000 pacientů na dvě poloviny, jedna skupina konzumovala středomořskou stravu přizpůsobenou místním chuťovým nárokům, druhá skupina běžně doporučovanou stravu na snížení cholesterolu (NCEP). Obě skupiny snížily příjem tuku pod 30 % kalorií, v podobě nasyceného tuku pak přijímaly méně než 10 % veškerých kalorií. Skupině na středomořské stravě bylo však navíc doporučeno konzumovat určitá množství ovoce, zeleniny, ořechů (mandlí či vlašských ořechů), celozrnných obilovin a hořčičného semínka plus sójového oleje.
U obou skupin došlo během dvou let sledování ke snížení cholesterolu, u středomořské skupiny byl však tento efekt výraznější. Současně se snížil výskyt infarktů a poklesla i úmrtnost – opět výrazněji u první skupiny. Podle vědců může být dlouhodobý přínos středomořské stravy ještě podstatně výraznější.
The Lancet 2002;360:1455-1461