„Středozemní“ dieta snižuje riziko onemocnění srdce
Tým dr. Michela de Longeril sledoval po 46 měsíců 423 účastníků předchozí Lyon Diet Heart Study. Účastníci studie konzumovali buď stravu „středozemního“ typu anebo běžnou západní stravu bohatou na saturované tuky a chudou na živiny chránící před srdečním infarktem (jako jsou např. n-3 mastné kyseliny nacházející se v rybách). Lidé na experimentální dietě měli o 42-72% nižší riziko srdečních příhod (smrtelného i nefatálního infarktu, mozkové mrtvice i nestálé anginy).
Autoři studie poukazují na to, že většina těch účastníků studie, kteří byli na středozemní stravě, při této srdci napomáhající stravě ještě čtyři roky po zahájení diety setrvávala. Tento poznatek vyvrací běžnou lékařskou představu, že pro pacienty je obtížné dosáhnout trvalé změny jídelníčku.