Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění
Některé výzkumy také ukázaly, že lidé, kteří se často stravují v zařízeních typu fastfood, mají vyšší koncentraci zánětlivých markerů, včetně většího množství specifických bílých krvinek. Důvodů je v tomto případě určitě víc (nasycené mastné kyseliny, produkty pražení a smažení), ale na seznam viníků jednoznačně patří i sůl. Nejen, že zvyšuje krevní tlak – nadměrný příjem soli má výrazný vliv i na náš imunitní systém.
V časopisu Nature byly zveřejněny výsledky tří studií, které se zabývaly souvislostmi imunitní reakce na jedné straně a genové regulace a způsobu života na straně druhé. V jedné z nich podávali myším slanou stravu a zjistili, že myšky v důsledku produkují mnohem více imunitních buněk, přičemž u nich zároveň dochází k vývoji nejtěžší formy roztroušené sklerózy (autoimunitní encefalomyelitida). Zdá se tedy, že sůl působí jako silný stimulátor zánětlivé a imunitní reakce. Je to pravděpodobně i jedno z vysvětlení, proč má slepičí vývar pozitivní účinky při virózách – je prostě slaný.
Sůl samozřejmě není jediným faktorem, který má vliv na imunitní reakci. Zatím nevíme, jaké množství soli imunitní a zánětlivou reakci iniciuje a ani to, zda dieta s nízkým obsahem soli může působit preventivně. Avšak vzhledem ke všem známým negativním účinkům nadměrného užívání soli vám musíme poradit: jezte méně soli – sůl je možná nad zlato, určitě však není nad zdraví!
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.