Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění

Už delší dobu je známý fakt, že za nárůst výskytu autoimunitních onemocnění (např. roztroušená skleróza, psoriáza, revmatoidní artritida, ankylozující spondylitida či cukrovka 1. typu) jsou více zodpovědné faktory životního stylu než samotná genetika.
|
Typ článku: Studie

Některé výzkumy také ukázaly, že lidé, kteří se často stravují v zařízeních typu fastfood, mají vyšší koncentraci zánětlivých markerů, včetně většího množství specifických bílých krvinek. Důvodů je v tomto případě určitě víc (nasycené mastné kyseliny, produkty pražení a smažení), ale na seznam viníků jednoznačně patří i sůl. Nejen, že zvyšuje krevní tlak – nadměrný příjem soli má výrazný vliv i na náš imunitní systém.

V časopisu Nature byly zveřejněny výsledky tří studií, které se zabývaly souvislostmi imunitní reakce na jedné straně a genové regulace a způsobu života na straně druhé. V jedné z nich podávali myším slanou stravu a zjistili, že myšky v důsledku produkují mnohem více imunitních buněk, přičemž u nich zároveň dochází k vývoji nejtěžší formy roztroušené sklerózy (autoimunitní encefalomyelitida). Zdá se tedy, že sůl působí jako silný stimulátor zánětlivé a imunitní reakce. Je to pravděpodobně i jedno z vysvětlení, proč má slepičí vývar pozitivní účinky při virózách – je prostě slaný.

Sůl samozřejmě není jediným faktorem, který má vliv na imunitní reakci. Zatím nevíme, jaké množství soli imunitní a zánětlivou reakci iniciuje a ani to, zda dieta s nízkým obsahem soli může působit preventivně. Avšak vzhledem ke všem známým negativním účinkům nadměrného užívání soli vám musíme poradit: jezte méně soli – sůl je možná nad zlato, určitě však není nad zdraví!

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 2810
Datum: 20. 6. 2017