Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Syndrom hypoglykemie

Za příčinu snížení hladiny krevního cukru na hodnoty, kdy se projevují nepříznivé příznaky, se považují dvě fyziologické změny. Rozložení a odstranění vlákniny z rostlinných potravin v průběhu rafinace způsobuje pokles krevního cukru až na hodnoty, kdy se projeví příznaky.
|
Typ článku: Články

Jednoduchým příkladem může být, když se jablko rozmixuje na jablečnou šťávu: vaše slinivka břišní vyprodukuje v reakci na její trávení větší množství inzulínu, než kdybyste snědli jablko vcelku. A toto větší množství inzulínu může snížit během několika hodin vaši hladinu krevního cukru na hladinu hypoglykémie.
Tato reakce se může ještě prohloubit, pokud se odstraní i rozrušená vláknina - a vyrobí se tedy jablečný džus.

Podobné zvýšení inzulínové odpovědi s přílišným poklesem hladiny cukru způsobí i rozemletí celého zrna, např. rýže natural na rýžovou mouku. U některých velmi citlivých lidí tak nemusí stačit pouhá konzumace rostlinných potravin - musí tyto potraviny jíst pouze v podobě, v jaké je nabízí příroda, tedy nezpracované, s veškerou vlákninou.

Druhý mechanismus zahrnuje mnoho druhů tuků, na které je tak bohatá naše strava. Tyto tuky brání inzulínu ve funkci, způsobují tzv. inzulínovou resistenci. Pokud inzulín účinkuje nedostatečně, hladina krevního cukru stoupá příliš vysoko.
V důsledku vysoké hladiny krevního cukru se vylučuje další inzulín, jehož množství nakonec nejenom vyrovná, ale i přestoupí aktuální potřebu. Tento nadbytek inzulínu brzy sníží hladinu cukru na hodnoty hypoglykémie. Tuto paralýzu inzulínové funkce můžeme zaznamenat u diabetiků II. typu i při hypoglykémii. Hypoglykémie bývá zmiňována jako příčina celé řady problémů, od častých bolestí hlavy až po chronickou únavu. U velké většiny pacientů, kteří mě navštěvují a stěžují si na hypoglykémii, se jedná o to, že nejsou schopni žádným jiným způsobem vysvětlit, že se cítí prakticky pořád mizerně. Pouze velmi vzácně se podrobili testu glukózové tolerance, který by mohl hypoglykémii potvrdit nebo vyloučit. Ve většině případů jsou nářky těchto lidí neurčitým výrazem jejich soustavně špatného zdraví. Neví o tom, ale jejich problémy pocházejí z toho, že jedí špatný druh potravin.

S hypoglykémií i bez hypoglykémie. Strava založená na škrobech (komplexních sacharidech) přinese rychlou úlevu od příznaků onemocnění i od něj samotného. Toto onemocnění je v tak těsném vztahu k nevhodné stravě (s nadbytkem tuků, nedostatkem vlákniny, nadbytkem jednoduchých cukru a rafinovaných potravin), že pokud nepřinese změna směrem ke zdravé stravě rychlou úlevu, měla by být diagnóza hypoglykémie zpochybněna.

Lidé trpící hypoglykémií často strádají po celé roky a v důsledku toho bývají někdy raněni i emocionálně, což se projevuje v tom, že se neustále zabývají svými pocity a svým stavem. Dokonce i když dojde k úlevě od hypoglykémie, nemusí takový člověk hned uvěřit, že se mu vrátilo plné zdraví.

Pokud by se objevila na trhu "magická pilulka" která by přinesla vyléčení diabetikům II. typu a zlepšila - snížením rizika život ohrožujících komplikací zdraví všem diabetikům a kdyby ta samá pilulka vyléčila prakticky každý případ hypoglykémie, znamenalo by to lékařský zázrak, něco na způsob objeveni penicilinu. Pro lidi, kteří jsou ochotni vynaložit potřebné úsilí, je taková "magická pilulka" již dnes k mání - v podobě stravy založené na komplexních sacharidech (tzn. celozrnných obilovinách, zeleniny, ovoci, luštěninách, bramborech). Naneštěstí vyžaduje polknutí takového "pilulky" určité úsilí. Mojí nadějí je, že v blízké budoucnosti se každé osobě, která strádá problémy s hladinou krevního cukru, dostane minimálně základní informace o léčivém potenciálu, který nabízí strava založená na škrobovinách.

Moje doporučení

Přejděte na stravu založenou na škrobovinách, vylučte veškeré rafinované potraviny. Zpočátku omezte i konzumaci ovoce; obsahuje totiž velká množství jednoduchých cukrů. Zpočátku můžete jíst i častěji než třikrát denně. Nedělejte si starosti s tloustnutím - na zdravé stravě (založené na komplexních sacharidech) se netloustne. Nezapomeňte ale na to, že vaše příznaky mohou být i projevem jiného onemocnění, např. potravinové alergie.

John McDougall The McDougall Newsletter

Počet přečtení: 6098
Datum: 24. 6. 2007