Těstovinový nákyp se zeleninou
Na oleji osmažíme cibuli a přisypeme solčanku a kurkumu. Přidáme mraženou zeleninu a zalijeme vodou, uvedeme do varu, ochutíme. Pak přidáme těstoviny a na mírném plameni vaříme asi 12 minut do rozvaření (na hustou kaši). Smícháme sušené droždí a sójovou smetanu a necháme chvíli stát. Vymažeme plech nebo nádobu, ve které budeme jídlo zapékat.
Jídlo dáme do nádoby max. do výšky 3–4 cm, uhladíme povrch a pokapeme sójovou smetanou. Zapečeme v troubě – asi 20 minut. Po částečném zchladnutí můžeme nákyp krájet a podávat s bramborovou kaší nebo samotný se zeleninovým salátem.
Tento nákyp je připraven jednodušším způsobem než tradiční nákypy. Na jeho přípravu postačí pouze jeden hrnec a zapékací forma (plech). Jeho pojidlem je pouze škrob, který obsahují těstoviny, a neobsahuje vajíčka. Je vhodný jako hlavní chod k obědu nebo k večeři se zeleninovým salátem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.