Tmavý med obsahuje stejné množství antioxidantů jako česnek
Dr. Nicki Engesethová z University of Illinois ukázala s kolegy již v předchozích studiích, že čím tmavší med, tím větší množství antioxidantů obsahuje. (Z tohoto srovnání vyšel nejlépe pohankový med.)
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Nejtmavší medy tak obsahují stejné množství antioxidantů jako např. česnek nebo špenát. I když se jistě nedá doporučit nahrazování zeleniny medem, člověk, který nahradí jiná sladidla ve svém jídelníčku (cukr, umělá sladidla) medem, jistě neudělá chybu.
V nové studii se tým dr. Engesethové rozhodnul otestovat účinky medu na hladinu antioxidantů v krvi u skupiny 25 mužů ve věku od 18 do 68 let. Výzkumní pracovníci podávali mužům vodu, černý čaj, vodu s medem, čaj s medem anebo čaj s jiným sladidlem.
Ukázalo se, že hladina antioxidantů stoupala pouze v krvi mužů, kterým byla podávána voda s medem.
Počet přečtení: 3868
Datum: 7. 2. 2007