Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

To nejlepší pro dědečka

Na základě dat z výzkumu Harvardovy univerzity zabývajícího se progresí rakoviny prostaty a úmrtností jsou zřejmě hlavními viníky vejce a drůbež: pacienti mohou čelit dvojnásobné progresi nádoru, i pokud budou jíst v průměru méně než jedno vejce denně, a riziko vzroste čtyřnásobně, pokud budou konzumovat i méně než jednu porci kuřete či krůty denně.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie
Na druhé straně, jestliže byste měli přidat ke své stravě jen jednu věc, zvažte zeleninu z čeledi brukvovitých. I méně než jedna porce brokolice, růžičkové kapusty, zelí, květáku nebo kadeřávku denně může redukovat riziko progrese rakoviny o více než polovinu.

Sledovat poměr živočišné a rostlinné stravy, kterou konzumujete, je užitečné pro předcházení rakoviny všeobecně. Kupříkladu největší studie, jaká kdy byla uskutečněna ohledně stravy a rakoviny močového měchýře (zúčastnilo se jí téměř půl milionu osob), ukázala, že nárůst živočišných bílkovin ve stravě je spojen s 15% zvýšením rizika vývinu rakoviny močového měchýře. Na druhé straně nárůst rostlinných bílkovin ve stravě o pouhá 2 % znamená snížení rizika, že člověk rakovinou onemocní, o 23 %.

Počet přečtení: 183
Datum: 18. 1. 2024