Transmastné kyseliny a vysoký cholesterol
Tento proces však současně zvyšuje jejich obsah transmastných kyselin. Různé studie dávají do souvislosti příjem transmastných kyselin stravou se zvýšenou hladinou krevních tuků a kardiovaskulárními onemocněními.
Ve studii trvající 35 dní se ukázalo, že u těch pokusných osob, které konzumovaly stravu s největším zastoupením másla či margarínů, došlo ke stoupnutí hladiny celkového cholesterolu (a k současnému poklesu hladiny HDL, tedy „hodného“ cholesterolu, který je dáván do souvislosti s nižším rizikem srdečního onemocnění). Naproti tomu u těch jedinců, kteří konzumovali stravu, ve které tuky byly zastoupeny především sójovým olejem, došlo ke snížení celkového cholesterolu o 12%. U všech 36 pokusných osob (starších 50 let) tvořily tuky 30% energie přijaté ve stravě.
The New England Journal of Medicine 1999;340:1993-1940, 1994-1997