Trápí vás podzimní chřipky a nachlazení?
S blížícím se podzimním obdobím na sobě mnozí mohou pociťovat únavu nebo snáze nachladnout. Často slýcháváme, že je to z nedostatku vitaminů. Chceme-li být zdraví a plní vitality, měli bychom tedy přijímat dostatek vitaminů, v prvé řadě vitamin C, jinak řečeno kyselinu L-askorbovou. Někteří lidé mohou na základě některých reklamních kampaní dojít k závěru, že postačí denně polknout jakoukoli tabletu s vitaminem C a budou mít všeho dostatek. Je tomu skutečně tak? A potřebujeme doopravdy vitaminy?
Nepostradatelnost vitaminů byla potvrzena už velmi dávno. První kontrolovaná studie byla prováděna u vitaminu C už kolem r. 1750, a to z důvodu jeho léčebného užití proti kurdějím. Námořníci, kteří se vydávali na dlouhé plavby, totiž neměli zabezpečen pravidelný přísun vitaminu C, jehož zásobu si organismus normálně vytváří tak na jeden až dva dny. Jelikož se jím tedy nelze předzásobit na delší dobu, doporučuje se přírodní vitamin C užívat denně. Současné vědecké studie mimoto potvrdily, že vitamin C přispívá k funkci imunitního a nervového systému, přispívá ke snížení únavy či vyčerpání a podporuje celkovou vitalitu.
Odkud se získávají vitaminy?
Původně byly užívány jen v přírodě se vyskytující byliny a plody, které obsahují dostatek vitaminů. Až později byly zkoumané látky izolovány z přirozeného materiálu. Teprve začátkem dvacátého století začaly být vitaminy uměle syntetizovány – buď chemickou cestou, nebo je v současnosti často produkují geneticky modifikované mikroorganismy (tzv. GMO). Takto se vyrábí izolované látky, které se před dalším užitím oddělí od užitých chemikálií či GMO a dále se přečišťují.
Zdánlivě to vypadá, že tím máme zabezpečený levný zdroj vitaminů. Avšak stále častěji zaznívají hlasy odborníků, že uměle vyráběné vitaminy nefungují tak, jak by správně měly. Přestože mají být z hlediska chemické struktury identické s přírodními, bývá jejich působení mnohdy odlišné. Jednak se potvrdilo, že účinnost syntetických vitaminů je výrazně nižší, než je tomu u přirozených. Rovněž dochází následkem dlouhodobého užívání uměle připravených vitaminů k jejich zvýšeným ztrátám z organismu.
Proč tomu tak je? V přirozených zdrojích se vitaminy vždy vyskytují v komplexu s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost. Mezi důležité doprovodné látky vitaminu C patří flavonoidy, které umožňují projevení jeho účinku a spolupodílejí se na očekávaném zlepšení.
Bez flavonoidů někdy ani nedojde k očekávanému zlepšení. Pokud má například někdo rozvinuté kurděje, tak samotný vitamin C bez podpory přírodních flavonoidů toto onemocnění nevyléčí. K zdárnému vyléčení ovšem dojde, je-li zároveň podávána buď čerstvá citrónová šťáva, nebo pokud je vitamin C doplněný extrakty z rostlin či plodů, jež jsou bohatými zdroji flavonoidů a dalších podpůrných látek.
Proč jsou flavonoidy natolik důležité?
Flavonoidy neboli bioflavonoidy, se zařazují do skupiny vitaminu P. Jde o důležitá přirozená barviva, jež dodávají ovoci a zelenině jejich charakteristické zabarvení. K nejznámějším z nich patří rutin, který příznivě ovlivňuje propustnost a pružnost krevních kapilár i cév. Nezastupitelné místo mají flavonoidy i z hlediska ochrany vitaminu C, jehož účinky mimoto výrazně zesilují a doplňují. Flavonoidy se též řadí k jedněm z nejúčinnějších antioxidantům, jež ochraňují buňky před negativními účinky volných radikálů ad. škodlivin.
Přírodní zdroje vitaminu C
U vitaminu C se nejčastěji uvádí citrusové plody. Ty jsou sice dobrými zdroji, ovšem jen v tom případě, jsou-li čerstvé a kvalitní. Pokud jsou exotické plody trhány částečně nezralé, pak dovážené a dlouho skladované za běžné teploty, mívají dost nízký obsah vitaminů. Jelikož často bývají až překvapivě dlouho trvanlivé, lze očekávat, že producenti k jejich konzervaci užili některé z chemických postřiků či další ze způsobů umělého prodlužování trvanlivosti (např. ozařování). Takovéto postupy nejenže zničí většinu z vitaminů, ale plody poté obsahují i mnohé nepříznivě působící látky.
Avšak v přírodě můžeme naštěstí nalézt i jiné hodnotné zdroje. Některé rostliny, resp. jejich části, obsahují tak vysoká množství rozličných vitaminů, že je lze označit jako přirozené multivitaminy. Nalezneme v nich nejen komplex vitaminů, ale i další nepostradatelné látky, přičemž jejich účinky se vzájemně doplňují a posilují, neboť mezi nimi dochází k synergickému působení.
V prvé řadě si jmenujme i u nás rostoucí rakytník řešetlákový, který obsahuje mnohonásobně více vitaminu C, než citrusy. Kromě toho obsahuje i všechny v tucích rozpustné vitaminy A, B, D, E, K. Je také zdrojem vitaminů skupiny B a spousty dalších látek, které působí příznivě na naše zdraví. Mezi ně patří hlavně flavonoidy, jako je rutin, kvercetin nebo kemferol, dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.
Mezi další na vitamin C bohaté přírodní zdroje patří u nás rostoucí plody šípků neboli růže šípkové. Plody šípků jsou bohatým zdrojem vitaminu C, dále karotenu, vitaminů skup. B, K a flavonoidu rutinu. Rovněž obsahují pektin, třísloviny, organické kyseliny a silice.
Ze všech u nás pěstovaných bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a vysoký obsah vitaminu C běžně známý černý rybíz, jakož i bílý a červený. Plody rybízu obsahují taky flavonoid rutin, vitaminy skupiny B, karoteny a další významné antioxidanty. Najdeme v nich i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a pektin.
Jmenujme si ještě jednu tropickou rostlinu, jíž je acerola, neboli barbadoská třešeň. Patří mezi velmi významné zdroje přírodního vitaminu C, který acerola obsahuje ve formě složené kyseliny askorbové, jejíž vliv bývá trvalejší, než je tomu u jednoduché průmyslově vyráběné kyseliny askorbové s limitovaným časem působení v organismu. Obsahuje až 30x více vitaminu C než pomeranč. Acerola také obsahuje vitaminy A, E, vitaminy skup. B, flavonoidy rutin a hesperidin i další příznivě působící látky. Společně s Camu camu obsahuje největší množství vitaminu C na Zemi.
Vitamin C se vyskytuje i v jiných rostlinných surovinách, jako jsou angrešt, jahody, paprika, rajčata, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl, brambory ad. Vitamin C se však ničí delším vařením, rozklad urychlují stopy kovů, přítomnost vzdušného kyslíku a další vlivy. Pro dostatečný přísun vitaminu C je nutné pravidelně konzumovat skutečně čerstvé ovoce a zeleninu, které byly přirozeně pěstovány a šetrně zpracovány.
Chcete-li své tělo zásobovat dostatkem výše uváděných vitaminů a nemůžete-li z jakéhokoli důvodu přijímat plnohodnotné potravinové zdroje, lze užívat i kvalitní potravinové doplňky. Dostatečným zásobováním organismu vitaminy můžete nejen zlepšit svou imunitu a posílit vitalitu, ale snížit i rizika mnoha zbytečných onemocnění. Proto se vyplatí investovat do zdraví a dodávat tělu vše, co potřebuje.
Ing. Vít Syrový