Tučná jídla narušují funkci cév
Australští vědci pod vedením dr. Paula Nestela z Baker Medical Research Institute v Melbourne podali šestnácti dobrovolníkům velmi tučné jídlo, které sestávalo ze sendviče se šunkou a sýrem, spláchnutého sklenicí plnotučného mléka. Jako dezert následovala zmrzlina. Výsledný obsah tuku byl 50 gramů , což je stále ještě podstatně méně než přinese typické rychlé občerstvení sestávající z cheesburgeru a smažených hranolků a představuje asi polovinu množství tuku, které zkonzumuje typický americký muž každý den.
Výzkumníci zjistili, že dobrovolníci měli zvýšenou hladinu triglyceridů (krevních tuků) a cholesterolu ještě tři a šest hodin po jídle. Navíc u nich zaznamenali zmenšení průtočné plochy velkých cév o 25 procent a snížení pružnosti těchto cév o 27 % (jinými slovy tuhnutí cév). Skupinu dobrovolníků porovnávali s lidmi, kterým bylo podáváno nízkotučné jídlo obsahující pouze 6 gramů tuku a sestávající z chleba, cereálií, nízkotučného mléka a pomazánek.
„Tučným jídlům je třeba se vyhnout,“ shrnul výsledky studie dr. Nestel.
Journal of the American College of Kardiology 2001;37:1929-1935