Poradna výživy
Nemusím ale získávat bílkoviny dobré kvality, neboli plnohodnotné, kompletní bílkoviny z masa, vajec a mléka?
Je třeba pochopit, že jakákoliv bílkovina, kterou člověk stravou zkonzumuje, obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin (s...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyNemusím klíčené fazole mungo nejprve uvařit?
Ne. Fazoli mungo i čočku můžete po naklíčení konzumovat syrové. Ostatní luštěniny je třeba uvařit.Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyNení brambor jako brambor…
Sladké brambory mohou být pokládány za superpotravinu. Jsou řazeny mezi nejzdravější jídla na naší planetě a jednoho dne to...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyNení jedno, co jíme? Vždyť vše je kontaminované, i mrkev nebo sója…
Je dobré vědět o procesu zvaném biomagnifikace, během kterého se v potravinovém řetězci (např. voda - plankton – býložravé...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživyNení lepší žít raději s mírnou nadváhou než se trápit dietami?
Pro mnoho lidí je obezita možná méně škodlivá než opakované a zbytečné pokusy o zhubnutí. Ale než to vzdáte úplně...Rubrika: Hubnutí a obezita | Typ článku: Poradna výživyNení maso důležitým zdrojem bílkovin? Všichni ti vegetariáni mi začínají lézt na nervy…
Pro mnoho lidí je jediným „opravdovým“ jídlem maso. A pokud možno vepřové nebo hovězí. Přitom tohle „opravdové“ jídlo je...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživyNení maso nejlepším zdrojem železa ve stravě?
Maso skutečně je objektivně nejlepším zdrojem železa. Současně však je maso ze všech potravin nejnebezpečnější v tom smyslu...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyNení mléko důležitým zdrojem vápníku? Pokud je nebudeme pít, neriskujeme jeho nedostatek?
Je fakt, že mléko obsahuje hodně vápníku, ale dříve, než se rozhodnete jej pít, zvažte všechny výhody a nevýhody jeho...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyNení pravda, že se po chlebu tloustne?
Po samotném chlebu se netloustne, pokud jej nekonzumujme v abnormálním množství. Krajíček celozrnného chleba obsahuje 293 kJ (70...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživyNení škoda mrkev dusit, vařit anebo jinak tepelně upravovat? Vždyť se v ní zničí všechny vitamíny.
Některé látky se tepelnou úpravou mrkve částečně zničí, ale neplatí to o betakaroténu. Ten se naopak stává pro naše tělo...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy