Není jedno, co jíme? Vždyť vše je kontaminované, i mrkev nebo sója…
Je dobré vědět o procesu zvaném biomagnifikace, během kterého se v potravinovém řetězci (např. voda - plankton – býložravé ryby – masožravé ryby – člověk) kumulují toxiny. Čím výše konzumujeme potraviny v potravinovém řetězci, tím vyšší jsou koncentrace škodlivin (tedy v mase je jich více než v zelenině). Zajímavé také je, že tyto jedovaté látky se v těle uskladňují v tukové tkáni. Jíme-li tučné maso, mléčné výrobky, sýry, jsme na tom tedy i z tohoto pohledu hůře.
Rubrika: Vegetariánství
| Typ článku: Poradna výživy
Mimochodem, ony případné škodliviny v rostlinných potravinách, kterými se někteří tak rádi necháváme strašit, se - vzhledem k velkému obsahu vlákniny, na kterou se vážou, což ovšem platí zejména pro nerafinované rostlinné potraviny – z těla mnohem snadněji vyloučí. Ostatně, v již zmiňovaném Japonsku, kde se potýkají s velkým obsahem dusičnanů v podzemní vodě (v důsledku intenzivního zemědělství), mají podstatně nižší výskyt civilizačních nemocí a dožívají se o mnoho let vyššího věku než u nás.
Ing. Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví
Počet přečtení: 3046
Datum: 8. 10. 2007