Rady lékaře
Četl jsem, že u sportovců při velkém zatížení stoupá tzv. oxidační stres. Dá se to stravou kompenzovat, nebo potřebuji užívat syntetické antioxidanty?
Nadměrná tělesná zátěž u vrcholových a výkonnostních sportovců vyvolává zvýšenou tvorbu volných radikálů a tak organismus...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Rady lékařeČetl jsem, že žampióny v syrovém stavu jsou toxické. Je to pravda?
Částečně. Obsahují hydraziny, které jsou podezřelé z kancerogenity, ale dávka syrových žampiónů na vyvolání rakovinných...Rubrika: Houby | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?
O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že brokolice obsahuje mnoho brómu a to nějak souvisí s činností mozku. Můžete to vysvětlit?
Na rozdíl od lidových představ o tlumivém vlivu na sexuální aktivitu je bróm velmi užitečný prvek v organismu. Nejenže je...Rubrika: Vitamíny a minerály | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že cvičení může u ženy způsobit zastavení pravidelných měsíčních menstruací a vyvolat osteoporózu. Také jsem četla, že obézní ženy mají nižší riziko, že dostanou osteoporózu. Je to možné?
Takové názory se hodí do senzačních novinových článků, na obou z nich je nicméně špetka pravdy. U některých atletek může...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že červená řepa chrání před rakovinou. Jen syrová, anebo i vařená či sterilizovaná?
Červená řepa má skutečně protirakovinný účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že je nebezpečné mít příliš nízkou hladinu cholesterolu…
V nedávné době se objevily zprávy, které způsobily rozpaky mezi lidmi zajímajícími se o dosažení lepšího zdraví stravou s...Rubrika: Cholesterol | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že rajčata, paprika a baklažán zhoršují revmatoidní artritidu. Je to opravdu tak, mám se jim vyhýbat?
K potravinám, které jsou podezřelé ze zhoršování tohoto onemocnění, patří kukuřice, pšenice, kravské mléko a mléčné...Rubrika: Artritida | Typ článku: Rady lékařeČetla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?
Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékařeČím je čokoláda nebezpečná?
Vyvoláváním závislosti. Cukr, který se z čokolády dostane do krve, způsobí v mozku zvýšení tvorby serotoninu – látky, která...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře