Uchovávejte zeleninu čerstvou
Když je však zelenina sklizena, začíná okamžitě ztrácet živiny. Dokonce i takové druhy zeleniny, jako jsou rajčata či papriky, ztrácí obvykle poměrně značné množství živin, než se dostanou na váš jídelní stůl.
Mražené produkty – což obvykle znamená šokově (rychle) zmražené vzápětí po sklizení – jsou tak často výživnější než mnohé „čerstvé“ produkty, které na vás čekají v příslušných odděleních. Konzervované produkty se nedají s čerstvými či mraženými druhy zeleniny vůbec srovnávat. Během konzervování se ničí celá řada vitamínů.
Chcete-li, aby vaše zelenina byla čerstvá:
Kupujte zeleninu v tom období, kdy dozrává.
Nakupujte tvrdé druhy zeleniny, jako je mrkev, brambory či zelí stejně tak jako zeleninu, která zcela dozraje až u vás doma.
Dobře zeleninu uchovávejte.
Přepravujte čerstvou zeleninu v uzavřených plastikových sáčcích a uskladněte ji okamžitě v ledničce.
Ty druhy zeleniny, které se rychle kazí, konzumujte nejdříve.
Počkejte s krájením či loupáním až těsně před konzumací.
Consumer Reports on Health