Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Uchovávejte zeleninu čerstvou

Chcete doma servírovat co nejčerstvější zeleninu? Nedostanete-li se ráno na trh, pak směřujte v samoobsluze spíše do oddělení mražených potravin. Nezávisle na tom, jak zeleninu konzumujete – vařenou, syrovou či v tekuté podobě – nejlepší je, aby byla vždy čerstvá.
|
Typ článku: Studie

Když je však zelenina sklizena, začíná okamžitě ztrácet živiny. Dokonce i takové druhy zeleniny, jako jsou rajčata či papriky, ztrácí obvykle poměrně značné množství živin, než se dostanou na váš jídelní stůl.

Mražené produkty – což obvykle znamená šokově (rychle) zmražené vzápětí po sklizení – jsou tak často výživnější než mnohé „čerstvé“ produkty, které na vás čekají v příslušných odděleních. Konzervované produkty se nedají s čerstvými či mraženými druhy zeleniny vůbec srovnávat. Během konzervování se ničí celá řada vitamínů.

Chcete-li, aby vaše zelenina byla čerstvá:

Kupujte zeleninu v tom období, kdy dozrává.

Nakupujte tvrdé druhy zeleniny, jako je mrkev, brambory či zelí stejně tak jako zeleninu, která zcela dozraje až u vás doma.

Dobře zeleninu uchovávejte.

Přepravujte čerstvou zeleninu v uzavřených plastikových sáčcích a uskladněte ji okamžitě v ledničce.

Ty druhy zeleniny, které se rychle kazí, konzumujte nejdříve.

Počkejte s krájením či loupáním až těsně před konzumací.

Consumer Reports on Health

Počet přečtení: 3135
Datum: 20. 11. 2005