V čem je maso horší než rostlinné potraviny? Vždyť se vlastně jedná o jakousi recyklovanou zeleninu a obiloviny, ne?
Maso má současně tendenci obsahovat vyšší množství sodíku a nižší množství draslíku než rostlinné potraviny a je velmi špatným zdrojem vápníku.
Vzhledem k tomu, že se maso nachází vysoko v potravinovém řetězci, často obsahuje nepřípustné množství škodlivých látek. Po celém světě se do země nebo do vod jezer, řek i moří ukládají jedovaté chemikálie. Při pěstování plodin se užívají pesticidy a herbicidy, které se hromadí v půdě. Rostoucí rostliny vstřebávají malá množství těchto chemických látek. Protože jsou tyto chemické látky přitahovány do značné míry tuky, do kterých se vstřebávají, říká se jim rozpustné v tucích.
Když se pozemští živočichové nebo ryby živí rostlinami, které obsahují byť i malá množství těchto škodlivých látek, koncentrují se následně tyto chemikálie v tukových tkáních jejich těl. Pokud pak člověk konzumuje maso těchto živočichů, přijímá do svého těla velké množství potenciálně škodlivých látek.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.