V pozadí Mozartovy smrti nebyl zřejmě jed, ale vepřové maso
Dr. Jan Hirschmann z University of Washington v Seattlu prozkoumal dobová svědectví, lékařské záznamy, biografie a dostupnou korespondenci a dospěl k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou Mozartovy smrti byla trichinóza, tedy infekční onemocnění, které může být důsledkem konzumace nedostatečně propečeného vepřového masa. Tato infekce totiž vyvolává příznaky, které se velmi podobají tomu, co víme o skladatelově smrti.
V době Mozartova života nebylo toto onemocnění ještě klinicky známo. Infekce typicky zabíjela pacienta během dvou až tří týdnů. Dr. Hirschmannovi se podařilo z dopisu, který Wolfgang napsal ženě, zjistit, že Mozart několik týdnů před smrtí skutečně vepřové jedl, a dospěl k závěru, že extrémní otoky, zvracení, horečka, vyrážky a silné bolesti, které umělec zakoušel, se dají nejlépe vysvětlit právě trichinózou.
Archives of Internal Medicine 2001;161:1381-1389