Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vápník z potravy a zlomeniny u žen

Studie zveřejněná v American Journal of Public Health popisuje u 77 761 účastnic Nurses Health Study (studie sledující zdravotní sestry), které nikdy nebraly žádné kalciové doplňky, vztah mezi příjmem vápníku (kalcia) z potravy a rizikem zlomenin.
|
Typ článku: Studie

Když v roce 1980 vyplňovaly tyto ženy dotazníky týkající se skladby jejich jídelníčku, byly ve stáří 34 až 59 let. Poté byly dvanáct let sledovány.

Nebyly zjištěny žádné známky toho, že by vyšší příjem mléka či mléčných výrobků anebo jiných na vápník bohatých potravin snižoval riziko zlomenin. Mezi ženami, které pily dvě nebo více sklenic mléka denně a ženami, které pily méně než sklenici mléka týdně, nebyl v tomto ohledu zaznamenán žádný významný rozdíl. Když byly porovnány ženy, které přijímaly v potravě více než 900 mg vápníku denně, s ženami, jejichž denní příjem vápníku byl nižší než 450 mg, nebyl mezi těmito dvěma skupinami žádný významný rozdíl v riziku zlomeniny předloktí, výskyt zlomeniny krčku byl naopak běžnější u skupiny s vysokým příjmem vápníku.

Poznatky této velké studie nepodporují hypotézu, že vyšší příjem mléka nebo jiných potravin bohatých na vápník dospělými ženami snižuje riziko zlomenin. Je nepravděpodobné, že by zvyšování příjmu vápníku od středního věku mělo nějaký podstatný ochranný účinek.

American J Public Health 87(6):992-997 (červen 1997)

Počet přečtení: 3763
Datum: 22. 6. 2003