Vařte zeleninu, chcete-li zvýšit svůj příjem železa
Podle výsledků výzkumu prezentovaného na setkání American Chemical Society zvyšuje vaření zeleniny - a dokonce i některých druhů ovoce - množství železa, které z nich dokážeme využít. Nebojme se proto někdy zeleninu podusit na pánvi či povařit v páře či ve vodě.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
I když se množství železa v zelenině vařením nezmění, jeho vstřebání se tak usnadní. Např. povařením zelí se zvýší vstřebatelnost železa z 5% na 15%, anebo u brokolice z 6% na 30%. U některých druhů zeleniny byla změna dramatická, u jiných, jako např. u špenátu, bylo z tohoto ohledu jedno, zda jej konzumujeme vařený nebo syrový.
Dr. Lee z Rutgers University, který studii vypracoval, testoval 48 druhů zeleniny; u 37 z nich zjistil vyšší vstřebatelnost železa, a to po asi patnáctiminutovém vaření. Dr. Lee rovněž zjistil, že skladováním uvařené zeleniny, a to i v chladničce, obsah železa dramaticky klesá.
Konzumujme proto zeleninu čerstvou - anebo čerstvě uvařenou!
Počet přečtení: 3832
Datum: 24. 3. 2004