Velká Británie chce přinutit výrobce, aby uváděli na přesolených potravinách varování
Britská ministryně zdravotnictví uvedla, že přestože někteří prodejci a výrobci potravin snižují množství soli ve svých produktech, dochází k tomu tak pomalu, že průměrné servírované jídlo ještě stále obsahuje skoro tři gramy soli – což představuje ohrožení zdraví.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Vyzvala, aby se představitelé výrobců zavázali snížit množství soli v široké škále potravin; v opačném případě by se vystavili riziku nutnosti uvádět na výrobcích varování před vysokým obsahem soli. Průměrná množství soli by se měla snížit o 40 % v hamburgerech, o 20-40 % v pečivu a cereáliích, o 43 % v uzeninách a o 38 % v polotovarech.
Výzkum ukázal, že příjem soli se za posledních patnáct let zvýšil u britských mužů z 10 gramů na 11 gramů denně, u žen pak ze 7,7 gramů na 8,1 gramů . Asi třetina Britů trpí vysokým krevním tlakem, který je přímým důsledkem nadbytku soli v potravě. Za jeden rok tak jen ve Velké Británii umírá 100 tisíc lidí na srdeční onemocnění a 50 tisíc lidí na mozkovou mrtvici.
Počet přečtení: 2549
Datum: 10. 2. 2008